Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: "Uram, jó nekünk itt lenni!"Vissza a listához

2018. július 11.

Megérkezés után a gyermekeket először P. Benvin Sebastian SVD atya, a Pápai Missziós Művek igazgatója köszöntötte, amit a Szent Imre Kollégium igazgatója Konzil Ignác folytatott néhány örömteli gondolattal, majd gitárral kísérve elénekelte Weöres Sándor Tíz lépcső című versét. A tábori eligazítások, csoportbeosztások után a Jósavárosi Görögkatolikus Parókiára mentünk át a tábornyitó Szent Liturgiára. A liturgiát Kovács Csaba atya tartotta, aki a nyíregyházi Görögkatolikus Szent Miklós Iskola lelkésze, a szentbeszédet Bodnár Attila mátészalkai parókus atya mondta. Liturgia után a jósavárosi parókus atya, Lipcsák Tamás táborhegyi élményt kívánt számunkra, majd Tamás István igazgató úr köszöntötte a missziós gyerekeket a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola diákjai, tanárai és a szülők nevében.

A tábor mottója " Uram, jó nekünk itt lenni " Erre emlékezve a csoportok az itt töltött napok során az Úrszínváltozás ikonját adták körbe egymásnak, így is kifejezve, hogy Krisztus mindig köztünk és velünk van. 

A második napon a reggeli szentmisében Sebastian atya az Eucharisztia fontosságáról beszélt, s arra kérte a gyerekeket, figyeljenek arra, hogy mindig tiszta szívvel, lélekben és testben is tisztán, a legszebb ruhájukat felöltve vegyenek részt a szentmiséken. Ezen a napon Európa legszebb állatkertjébe látogathattak el a gyerekek, amire méltán büszkék a nyíregyháziak.

Harmadnap Máriapócsra, nemzeti kegyhelyünkre zarándokoltunk, ahová Boksai Péter parókus elhozta a hajdúdorogi missziós csoportját és velünk tartott Pindzsu István kisvárdai görögkatolikus atya is. Kovács Csaba atya a missziósok küldetéséről beszélt szentbeszédében, majd a görög atyák vezetésével 23 gyermek tett missziós fogadalmat és vállalták, hogy imáikkal és kis áldozataikkal támogatják szegényebb sorsú gyermektársaikat. A liturgiát követően Grunda Dávid atya mutatta be a templomot és beszélt a könnyező ikon csodájáról. Ezt a napot vidámsággal folytattuk. A nyíregyházi tűzoltók habpartival kedveskedtek a gyerekeknek, este pedig a Képmás zenekar koncertjén dicsőíthettük az Istent vidám énekszóval.

Szombaton délelőtt Bodnár Attila atya és Bágya János a Szent Gyermekség Műve országos koordinátora tartott beszámolót Ferenc pápa útjának céljáról, amely által lélekben mi is elutaztunk Bariba, és a Szentatyával együtt a közel-keleti térség békéjéért imádkoztunk. Öröm volt egységben lenni Ferenc pápával és ilyen téren is megélni missziós elköteleződésünket. Délután Jármy László missziós animátor vezetésével sportversenyeket rendeztünk, majd a Szent Miklós iskola önkéntesei révén kézműves foglalkozásokon próbálhattuk ki kreativitásunkat. Este a táborzáró mulatságon Szocska Ábel nyíregyházi megyéspüspök látogatott meg minket, és adta át az Év missziósa vándordíjat az encsi Lukács Viktóriának.

Vasárnap Sebastian atya zárógondolatait hallhattuk a szentmisében. Útravalóul adta, hogy mindig az értéket, az értékest keressük életünkben és tudjuk, merjük azt továbbadni, hisz küldetésünk van.

A szentmiséken Keserű Konrád vezetésével szólt az ének és pengett a gitár, a reggeli és esti imákat, valamint a szentségimádást Dancsák Viktor vezette. Hálás köszönet a jókedvű és fegyelmezett gyerekekért, az őket nevelő szülőkért, a táborban segítő animátorokért, atyákért.

Köszönjük a szervezésben vállalt szerepet a Nyíregyházi Görögkatolikus Szent Miklós Iskola pedagógusainak, szülőinek és diákjainak.

" Uram, jó nekünk itt lenni" - jó volt a táborban, de jó nemcsak Nyíregyházán, jó, Dombóváron, Encsen, Fonyódon, Fóton, Mátészalkán, Rákosszentmihályon, Sárospatakon, Vecsésen is missziósnak lenni!

Matavovszky Éva
Szent Gyermekség Műve
nyíregyházi animátora