Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A hit lényege: hithirdetés „suttogva”Vissza a listához

2022. november 04.

Katolikus keresztnévként a III. században élt római szent nő, Rufina nevét választotta, aki nővérével együtt mártírhalált halt, mert nem mondott le Krisztusba vetett hitéről. „Akkor ismertem meg a katolikus hitet, amikor még diáklány voltam” – meséli Rufina. „Egy rokonom és a családja hívott meg, hogy vegyek részt életem első eucharisztia-ünnepén. Első alkalommal léptem be egy plébániai közösségbe.  Ez 2004-ben volt. Még mindig meghatódom, ha visszagondolok rá. Mély benyomást tett rám a prédikáció és úgy általában a barátságos légkör, ami mindenkit fogadott. Ma már elmondhatom, hogy a találkozás a keresztényekkel megnyitotta szememet és szívemet”.
„A pasztorációs iroda vezetése az én hozzájárulásom a mongol egyház működéséhez, és nyitott szívem kifejezése. Amikor látom, hogy az irodánk összekötő pont a plébániák és a misszionáriusok számára, ez megelégedéssel tölt el” – folytatja Rufina. „Ezt egészen konkrétan látom, amikor tanfolyamokat szervezünk különböző plébániákról jövő hitoktatóknak. Ezen alkalmakkor valóban érezzük, hogy mi Krisztusban egyesült egyház vagyunk.”
Nagyon fontos az egyes emberekre való odafigyelés a hit útján. Mongóliában kb. 1300 megkeresztelt katolikus él a 3 milliós lakosság között.
„Meg kell próbálni megérezni, mi megy végbe egy mongol ember szívében, aki befogadta az evangéliumot. Sokan akkor találkoznak a kereszténységgel, mikor már megtapasztalták a buddhizmus és a sámánizmus hatásait. Ezért fontos, hogy a kereszténység lényegét a szívükkel és elméjükkel tapasztalják meg, úgy hogy mi termeket és alkalmakat bocsátunk rendelkezésre, hogy odafigyeljünk a hívőkre, és megértsük, mi megy végbe személyiségük mélyén” – mondja Rufina, aki emlékeztet a misszionáriusok alapvető szerepére Mongóliában. Ők arra vannak hívva, hogy „kis magok” legyenek, és képesek legyenek arra, hogy a hit lényegét „súgva” tovább adják. Az egykori püspök, ma bíboros, Giorgio Marengo, aki ma Ulánbátor apostoli prefektusa, könyve is erről szól.

(Fides)