Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A papeetei érsek Orléansban képeztet ki bennszülött papjelölteketVissza a listához

2023. november 30.

„Még nem tudjuk, milyen feladattal bízza meg őt az érsek a szentelés után. A fiatalember ahhoz a csoporthoz tartozik, amely az orléansi papi szemináriumban tanult, itt hatan voltak” – mondja Sandro Lafranconi atya, az Afrikai Missziók Társaságának tagja, aki Francia Polinéziában dolgozik.
„Az érsek kifejezte óhaját, hogy ez a szentelés egy ’egyházmegyei esemény’ legyen, ami főleg fiataloknak szól” – teszi hozzá a misszionárius.
Arról is beszámol, hogy a papeetei főegyházmegyében bennszülött papok vannak. „Volt két bennszülött püspökünk is” – írja.
Cottanceau érsek elhatározta, hogy a jövőbeli helyi papokat az orléans-i papi szemináriumban képezzék,  azért hogy a földrajzi elszigeteltséget legyőzzék és egy katolikus, azaz egyetemes keretet hozzanak létre. Tareva Taiti az első gyümölcse ennek a képzési fordulatnak.
A főegyházmegye kommunikációs irodája szerint 22 bennszülött polinéziai pap van, ebből 15 egyházmegyés és 5, akik nincsenek inkardinálva, valamint 7 szerzetespap Jézus és Mária Szent Szívének kongregációjából.
Tareva Taiti Papeeteben született. Érettségi után diplomázott történelemből és földrajzból a Francia polinéziai egyetemen, majd belépett a tahiti „Notre Dame de la Pentecôte“ nagyszemináriumba, ahol elvégezte a filozófiai szakot. 2019-ben Jean-Pierre Cottanceau érsek elküldte őt és társait tanulmányaik folytatására az orléansi papi szemináriumba. 2023-ban Tareva megszerezte a kánoni bakkalaureátust a párizsi katolikus főiskolán. 2022-ben diakónussá szentelték a papeetei Szent Pál templomban.

(Fides)