Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Afrika/Burundi – püspökök a világmisszió hónapjáról: „Legyetek misszionáriusok, ne csak nézők”Vissza a listához

2019. október 18.

Afrika/Burundi – püspökök a világmisszió hónapjáról: „Legyetek misszionáriusok, ne csak nézők”

„Azt szeretnénk, hogy a hívekben újra feléledjen a missziós tudat, hogy mindenütt hirdessék Krisztus megváltó kereszthalálát” – írják Burundi püspökei üzenetükben, amelyet a rendkívüli missziós hónapra írtak. Ezt a hónapot Ferenc pápa azért hirdette meg, mert idén 100 éve hozták nyilvánosságra XV. Benedek pápa Maximum illud kezdetű apostoli körlevelét. A püspökök méltatják az első misszionáriusok munkáját, akik az első apostolok mintájára Burundiba érkeztek, hogy hirdessék az Örömhírt. „Itt sem volt egyszerű a feladatuk” – hangsúlyozzák. „Elhagyták családjaikat, anélkül, hogy tudták volna, hova mennek, anélkül, hogy tudták volna, megérkeznek-e egyáltalán, anélkül, hogy tudták volna, mit találnak ott, anélkül, hogy tudták volna, valaha viszontlátják-e még szeretteiket. Nem volt telefonjuk, mint manapság, nem repülővel utaztak, mint ma, az orvostudomány sem volt fejlett. Sokan megbetegedtek közülük és meghaltak, másokat állatok faltak fel, némelyek belefulladtak a folyókba és tengerekbe, amiket bizonytalan hajókkal szeltek át, másokat meggyilkoltak”.
A püspökök emlékeztetnek azokra a körülményekre, amelyek között XV. Benedek a Maximum illud kezdetű apostoli enciklikát írta (I. világháború) és azokra az okokra, amelyek Ferenc pápát arra késztették, hogy életre hívja a rendkívüli missziós hónapot.
„Hálát adunk Istennek, mert egyházunk már elküldte néhány fiát és lányát misszionáriusként más országokba. Ám meg kell értenünk, hogy ezek egyre többen vannak, és missziójukat anyagi eszközökkel és imákkal támogatnunk kell. Ezért hívunk mindenkit, hogy támogassa a Pápai Missziós Művek négy ágazatát: a Hitterjesztés Művét, a Szent Péter Apostol Művét, a Szent Gyermekség Művét és a Missziós Uniót. Ez a négy Mű az alappillérek a missziós tudat újra élesztéséhez és fenntartásához” – írják a püspökök.
„Nekünk nem szabad csak nézőknek lennünk, legyetek misszionáriusok Szűz Máriával, a missziók csillagával és az apostolok királynőjével együtt, mert ez egy megtiszteltetés, amiben mi a keresztség által részesülünk” – fejezik be levelüket a püspökök.

(Fides hírügynökség)