Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: „Gyémánt jubileum” az Arábiai Miasszonyunk templombanVissza a listához

2023. december 05.

„Egy évi ünneplés és zarándoklatok után” – mondja Berardi püspök – „ünnepeljük a záró szentmisét, amelyen részt vesz majd többek között Eugene Martin Nugent érsek, Kuvait apostoli nunciusa, Michael Fernandes atya, Kuvait minden papja, Katar és Bahrain képviselője. Az összes többi ünnepséget lemondta a kormány a palesztinokkal való szolidaritásból”.
Az Arábiai Miasszonyunk temploma az első katolikus templom, amit Kuvaitban felépítettek.
1945. december 25-én mutatták be az első szentmisét Kuvaitban. A hívek akkor egy sátorban gyűltek össze Magwa-ban, ahova 1946 és 1948 között rendszeres időközökben ment misézni Carmel Spiteri kármelita atya.
1948-ban Ahmadiban egy régi erőművet átalakítottak kápolnává, ahol az első szentmisét tartották Szűz Mária bemutatásának ünnepén. Ebben az évben nevezték ki az első állandó papot Kuvaitban, Theophano Stella atyát, aki aztán Kuvait első apostoli vikáriusa lett.
1952-ben a Kuwait Oil Company (KOC) engedélyezte, hogy építsenek egy új templomot Ahmadiban. Az új templom sarokkövét XII. Piusz pápa áldotta meg, mielőtt elküldték Kuvaitba.
1955. szeptember 8-án tették le az első követ azon a helyen, ahol az új templomnak fel kellett épülnie, és 1956-ban fel is szentelték Arábiai Miasszonyunk tiszteletére.
Kuvait volt az első tag az Öböl együttműködési tanácsában, amely diplomáciai kapcsolatot létesített Vatikán Állammal.
Ám csak 2000-ben jött létre az Apostoli Nunciatúra az országban, azzal a kéréssel, hogy segítsen barátságos kapcsolatokat előmozdítani és támogatni a párbeszédet a kereszténység és az iszlám között.

(Fides)