Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Szolgálni a szegényeket, harmóniában a muzulmánokkal: élni a Krisztusba vetett hitet IndonéziábanVissza a listához

2022. november 28.

Flores szigetén, Indonézia „katolikus szívében” a kamilliánus szerzetesek gazdasági nehézségekkel küzdő családok százait segítik élelmezési programokkal. Borneo szigetén épül egy új trappista monostor, ami három már létezőt követ az ázsiai országban. Bandungban, Jáva szigetén, Gerardette Philips, Jézus Szentséges Szívének misszionárius nővére, aki 22 éve él Indonéziában, a lelki közösség jegyében részt vesz a ramadáni böjtben. Jakartában a „Sahabat Insan" (“Barátság és emberiség”) nevű szervezet, melyet az indonéz jezsuiták alapítottak, a migráns munkásokkal és az emberkereskedelem áldozataival foglalkozik, visszaadva nekik méltóságukat és megszabadítva őket a rabságból.
Antonius Subianto Benjamin, OSC, Bandung püspöke és Indonézia püspöki konferenciájának újra megválasztott elnöke kijelentette: „az indonéz katolikus egyház egységet mutat a sokszínűségben, mint az egyetemes egyház kis méretben; a püspökök pedig egyek a hitben, a reményben és a szeretetben”.
A püspök hozzátette: „Az indonéz egyház válaszolni szeretne a Ferenc pápa által a ’Gaudete et Exultate’ kezdetű apostoli buzdításában kifejezett hívásra, az evangélium nevében a vigasz és öröm üzenetét hozva minden indonéz embernek, főleg a szegényeknek, gyengéknek és elfeledetteknek”. Mons. Subianto idézi Albertus Soegijapranata, Indonézia első bennszülött püspökének mottóját: „Minden megkeresztelt ember 100%-ban katolikus és 100%-ban indonéz”.
Ignazio Ismartono indonéz jezsuita atya, aki az indonéz vallásközi párbeszédért felelős püspöki bizottság titkára volt, a következőket mondta: „A hétköznapokban mi megkereszteltek ebben a többségében muzulmán országban békésen élünk együtt a különbségek tiszteletben tartásának és a vallásközi harmóniának a jegyében. A legsérülékenyebbek és legkiszolgáltatottabbak mellett állunk. Olyan közösség akarunk lenni, amely a nehézségek közepette is elősegíti a társadalom minden összetevője közötti közösséget. Vigyázni minden szegény és szenvedő testvérünkre, akikben Krisztus van jelen, ez a mi legfontosabb dolgunk. Ez a mi zsinati utunk”.

(Fides)